Egnahemsritningar

Ibland tar vi emot studiebesök till Vardagstryckssamlingen. Till exempel brukar studenter från Göteborgs universitet komma och besöka oss någon gång varje år. Nu har de precis varit här och eftersom de är blivande byggnadsantikvarier så tog vi fram material med anknytning till ämnet. Bland annat några broschyrer med byggnadsritningar. Här får ni se två av dem.

              

I ”Byggnadsritningar till sportstugor, sommarvillor, bostadsegnahem och lantgårdar” utgiven av Margretelundsförsäljningen finns förslag och skisser på 49 olika typer av stugor och hus. Från kolonistugor till ladugårdar. Häftet är utgivet 1928 i samband med planerna på att bygga en sommarstad vid Trälhavet norr om Stockholm. 

Häftet som heter ”Byggnadsritningar till moderna egnahemsvillor” är utgivet av Clas Ohlson & C:o i Insjön 1936. Företaget sålde kompletta ritningar för 2 kronor ritningen. Med tillhörande koskostnadsförslag blev det ett tillägg på ytterligare 2 kronor. På insidan av pärmen får man med sig de tänkvärda orden: ”Tänkt på att en vacker och modern villa ej kostar mera att bygga än en ful och omodern!”

                 

Placering i samlingen: Teknologi Byggnad.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.