Skottårsalmanackor

Det är skottår i år. Nedan ser du två almanackor från två olika skottår med hundra år mellan sig.

Den första almanackan är från skottåret 1748 och den andra från skottåret 1848 – ett händelserikt år som gick till historien som revolutionsåret. En rad revolutioner bröt ut runt om i Europa, med början i Paris. I svallvågorna från oroligheterna i Europa utbröt gatukravaller i Stockholm, vilka senare blev kända som Marsoroligheterna. Det är också detta år som det uppmärksammade Sagerska målet utspelade sig i Stockholm.

Almanackan från 1848 är från Storfurstendömet Finland och dekorerad med den ryska dubbelörnen. Vissa dagar i almanackan är märkta med en stjärna (*), som ”utmärker Kejserl. Hofvets och Grekiska Kyrkans Högtidsdagar”. Jag tycker mig också se ett lejon framför den ryska örnen, representerar den måhända Finland?

Trycksakerna återfinns på avdelning: Kronologi, Almanackor, Liggfolio.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.