Hovetikett – födelse och dop

Kronprinssessan Victoria och prins Daniel fick en dotter den 23 februari.
Snart ska prinsessan Estelle döpas!
Med anledning av denna historiska födelsevisar jag nedan
ett ceremoniel från 1851.

Prinsessan Louise föddes i Stockholm 31 oktober 1851. Hon gifte sig senare med kung Fredrik VIII av Danmark och blev drottning. Hennes mamma var drottning Lovisa.

Den här ordningen styrde proceduren vid Prinsessans Louise födelse och dop 1851. Texten är författad före nedkomsten, för att man skulle veta hur de kungliga ceremonierna skulle utföras. Allt enligt protokollet. I första paragrafen står det om vittnena, som skulle titta på det nyfödda barnet.

Nedan i paragraf 3 skriver man att 96 salutskott ska avlossas för en prins och 48 skott för en prinsessa. Vi som har facit vet att det blev 48 skott. Är tjejer alltid värda mindre? undrar jag och min kollega Gönül. Å andra sidan kunde många höra på antalet skott om det fötts en pojke eller flicka.

Ovan i paragraf 4 finns instruktioner om att ett papper, ett ”Formulaire” skulle sättas upp på olika platser, för att man skulle kunna hålla tacksägelse och gudstjänst runt om i landet. Prästerna skulle läsa upp texten från predikstolen.

Trycksakens placering: Kulturhistoria. Svensk. Kungliga ceremonier.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.