Söndagsskolsmöte 1879

Lärare och berörda personer samlades 1879 till ett stort möte i Stockholm för att prata om söndagsskolans utveckling och verksamhet. Det var det första allmänna mötet. Under punkt 10) står det att man funderar på att hålla ett skandinavisk söndagsskolmöte. Det blev av ett år senare i Stockholm den 8 och 9 augusti 1880. (Se länken vid nr. 168 som leder till dagstidningen Morgonbladet. Sidan 3, femte spalten.)

1899 var det ett mindre lokalt möte i Gösslunda missionshus. Missionshuset invigdes 1895 och ligger i takten kring Lidköping.

De här två bladen från slutet av 1800-talet återfinns på: ”Undervisning. Söndagsskolor. Svenska. Möten.” Äldre blad som hör ihop med söndagsskolan finns det många av hos oss. Nuförtiden nämns söndagsskolan endast som en programpunkt i församlingsbladen och enskilda blad lyser med sin frånvaro i samlingen.

Du kan även läsa i äldre svenska dagstidningar om söndagsskolemöten. I till exempel Göteborgs Weckoblad från den 14 augusti 1890 står det på sidan 3 i tredje spalten om det Nordiska söndagsskolemötet i Köpenhamn.

 
Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.