Officersboställen – byggnadsregler

Du ser regler för att bygga en bostad till en officer, från år 1755. I den finns några skisser som kan vecklas ut. Det här är större byggnader och inte små soldattorp.

Titel: ”Byggnads-Reglor, som wid Officerare-Boställens byggande böra i akt tagas.”

Placering i samlingen: Krigsväsen. Boställen.

Från Nationalencyklopedin: ”Officersboställe, jordbruksfastighet som staten genom Karl XI:s indelningsverk från slutet av 1600-talet fram till 1879 upplät som bostad och löneersättning till krigsmaktens officerare; jfr boställe. Mönsterritningar från 1600-talets slut, bl.a. av Erik Dahlbergh, visar gårdar i en fallande skala från ståndsmässiga översteboställen till enkla underofficersgårdar. Nya normalritningar utfärdades 1730, varvid rangskillnaderna markerades i olika detaljer, och på 1750-talet. De senare, utarbetade av Carl Hårleman, visar mer anspråksfulla byggnader än tidigare. Tvåvåningsbyggnader med brutet tak blev vanliga; de lägre officerarnas boställen hade allmogekaraktär. Under 1800-talet blev det allt vanligare att officerarna inte bodde på sina boställen utan arrenderade ut dem.

För vidare läsning, låna förslagsvis Göran Ulvängs artikel ”Indelningsverkets militära boställen” som är publicerad i Militärhistorisk tidskrift 2002.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.