Tyska informationscentralen

Adressen är vid Nybroviken på Östermalm. I närheten av tyska ambassaden.

Foldern trycktes 1941 när andra världskriget pågick. I Stockholm fanns då en lokal där Tyskland informerade svenskar om tysk kultur. Institutionens uppgift var, enligt dom själva, att underlätta självständiga studier och bidra till genomtänkta åsikter. På väggen i ett av rummen hängde ett porträtt av Hitler.

Två sidor från foldern med interiörer.
Sidor med text från foldern.

Jag vet inte hur omfattande institutionens verksamhet var i Stockholm, men genom den här inbjudan finns det ännu ett spår av den. Hur många var det som nyttjade biblioteket och tog del av Tysklands så kallade information? I det här fallet extremt vinklat i städad och stillsam miljö. Så här i efterhand vet vi att det var propaganda. Fanns verksamheten i lokalerna fram till 1945? Hur gick avvecklingen till? Tyst eller under båller och bång?

Vad visste människor om Förintelsen 1941 i Sverige? Att judar och andra skickats iväg för att utnyttjas som arbetskraft. Men åtminstone 1942 fanns det större möjlighet till att förstå vidden av ohyggligheterna, eftersom tidningarna hade börjat skriva om det.

Tyska Informationscentralen gav mellan åren 1941 och 1945 ut tidskrifterna: Tyska röster och TR-Tidsrevyn.

Folderns placering är: Historia. Övrigt.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.