Kassaapparater från 1800-talet

Det är alltid bäst att be om kvitto när man handlar något. Då slipper du bli inblandad i små eller stora skumma affärer. Redan 1892 slog man ett slag för att begära kvitto! Säkert var det så att de flesta kvittona som man fick, skrevs förhand. Samtidigt som många transaktioner gjordes helt utan kvitto på 1800-talet. Men det var en annan tid – idag krävs kvitto. Bra för dig, företaget, samhället och skattemyndigheten.
____________________

Reklambladet är tryckt på Linköpings lithografiska anstalt. Texten är satt med typer och bilderna är tecknade av en litograf. Tänk på att det ligger stor yrkesskicklighet bakom en sådan här tillfällig trycksak. Bladet är inte illustrerat med fotografier, utan med hjälp av handteckningar. Små konstverk som tillsammans med guldramarna bildar en tilltalande komposition. Om du är intresserad av den litografiska trycktekniken kan du bege dig till Litografiska museet. Just nu har de en utställning med sitt vardagstryck.

Bladet återfinns i samlingen på: Affärstryck. 1800-tal. Folio. Allmänna och oidentifierade.
__________________

Det tycks som att det var vid slutet av 1800-talet som kassaapparaterna introducerades i Sverige. En mekanisk apparat sprungen ur industrialismens tekniska nymodigheter. Här kan du se ett annat reklamblad för kassaapparater.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kassaapparater från 1800-talet

  1. Pingback: Sofia Gisberg – litograf på Centraltryckeriet | Vardagstryck