Flytväst från 1700-talet

En Simme-Maskin som icke är dyr men kan uppehålla en menniska att flyta på vattnet. Så står det i andra styckets första två rader. Några rader längre ned i stycket: ”En liten Ro-Båt med åtta åror för en person, samt så gjord att man i storm dermed icke giärna drukna kan.” Därtill har han uppfunnit, i slutet av 1700-talet, några fler hjälpmedel som behövs på sjön – en slags klocka, en manick som visar vädret och två grejer att fånga fisk med. Alltså det som i första stycket beskrivs som 6 stycken fiskedon.

Tryckt i stiftsstaden Skara 1772 och med anknytning till Lidköping.

Den här personen har hållit på med uppfinningar som han har någon typ av patent på – privilegium. Den som var intresserad fick köpa sig ett stämplat häfte eller en modell.

Nedan beskrivs flytvästen som kallas för en; simme-maskin. Flytvästen består av skinn som anpassas till den som ska använda västen och spänns fast runt bröst och rygg med remmar. Skinnen smörjs med fett för att hålla vattnet borta när man tvingas hoppa i sjön. Det ska vara fyllning i och dynorna ska blåsas upp med blåsrör. Inledningsvis står det: ”En Simme-Maskin mycket behändig att knäppa uppå sig när man kommer i sjöfara, vilken kan förvaras i Fartyget till nödigt behov, då man ser Storm begynnar eller vid något annat tillfälle som är hasarderligt.” (Sök gärna på ordet hasarderlig i SAOB.)

Jag skrev ned en läslig variant av texten om flytvästen som du kan se här.

Vad ska man säga – är det inte en utmärkt idé som presenterades! Dåligt väder på sjön var och är en stor fara. Problemet på 1700-talet var att sjömän inte kunde simma och många drunknade och en person klurade ut en möjlig lösning – en flytväst.

Placering i samlingen: Teknologi. Maskin. (Ritningarna finns inte kvar, utan vi har hans häfte.)

Tillägg juni 2017:
Det har visat sig att detta är ett av häftena som utgör en del av Bondestolpe som gavs ut av Jacob Pontus von Wulfschmidt. Stolpe är bildlikt något, utrustning/redskap, man kan ha som stöd och hjälp. Och KB har nu köpt in första versionen av Bondestolpe med de exklusiva, udda och intressanta bilderna som inte är färglagda:

Nordiska museet har Bondestolpe i Müntzingska jaktsamlingen.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Flytväst från 1700-talet

  1. Idebenone skriver:

    Enkla såningsapparater har i Främre Orienten och Ostasien varit kända minst något tusental år. I Europa början man först på 1500-talet göra experiment med sådana. Det var dock först på 1700-talet som intresset för tekniska innovationer inom jordbruket tog fart. Christoffer Polhem konstruerade redan omkring 1720 en modell för en såmaskin, det är dock oklart om den verkligen blev byggd i full skala. Likaså byggdes en såningsmaskin av Daniel af Thunberg på 1740-talet, oklart även om den fick någon spridning. Carl Johan Cronstedt på Fullerö lät 1765 tillverka en hästdragen såningsmaskin som fick en mycket begränsad, men dock en viss spridning.