Det börjar dra ihop sig

 

till jul.

Kanske bryr du dig inte alls om att det är en religiös högtid och inte heller lockas du av att äta så du spricker och inte heller av att handla paket så att kontokortet blir tomt. Vad kan man då göra istället? Jo,man kan läsa och förkovra sig. Via det här lilla lilla häften nedan, tar vi oss då till året 1812. Vad hände det året?

Jo, då skilde kung Gustav IV Adolf sig från sin hustru Fredrika. Kanske blir du nyfiken på vem kungen var och hur hans liv tedde sig? Läs vidare i en bifogad artikel om en svensk kung som blev avsatt 1809 och sedan levde under titeln ”Överste Gustafsson”. Varför förlorade han sin krona? Ja, han var inblandad i att Sverige förlorade Finland. Efternamnet Gustafsson syftar på att han var son till Gustav III, alltså Gustafs son. Ett märkligt livsöde som tog slut på ett värdhus i Schweiz 1837.

Artikel om kungen som blev ”Överste Gustafsson”.

Ps. Hur går man tillväga för att få reda på vad som hände 1812 om man jobbar på Vardagstryck? Svaret är att man söker i Wikipedia på årtalet och stöter då på en händelse kring en kung. Sedan går man bara till jobbarkompisen Dag Hermfelt som skiner upp och direkt berättar initierat om vad som hände Gustav IV Adolf. Det kan man sedan samtala om då och då ända fram till jul, vilket bidrar till att julens köpfest inte blir lika påtaglig. Ds.

De små häftena återfinns på: Vitterhet. Svensk. Andlig poesi.

 

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.