Jobba i Danmark?

När jag såg det här bladet från 1850-talet kom jag genast att tänka på filmen Pelle Erövraren. Filmen bygger på Martin Andersen Nexös böcker och handlar om de som tog anställnig i Danmark med förhoppning om en drägligare tillvaro.

Det måste ha varit några personer i kyrkbänkarna som nappade på tipset som lästes upp i kyrkan. De hoppades på bättre lön och en och annan kanske på ett äventyr. Carl Svalander visste nog vad han erbjöd, men för svenskarna som skulle arbeta i ett annat land var framtiden oviss. Skulle du ha rest? Kan man jämställa det med att som idag ta anställning i Norge? Dock finns idag TV, anställningsregler, fackförbund och annat som underlättar.

Läs vidare om den glömda utvandringen här.

_________________________

Den runda stämpel mitt på bladet med bokstäverna KRA, är Riksarkivets. Det var ju så att pliktexemplaren kom till Riksarkivet, som vid den här tiden låg på Riddarholmen. Därifrån distribuerades de till Kungliga biblioteket, som fanns i ena flygeln på slottet. Det var först 1878 som biblioteket invigdes i Humlegården. Vilket medför att detta bleka blad också varit ute och rest en del.

Bladets placering: Politisk ekonomi. Arbetarfrågan.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.