Svalorna behöver flyga

1959 bildades den ideella och partipolitiskt och religiöst obundna organisationen Svalorna, med rötter i Emmaus-rörelsen. Svalorna är ju flyttfåglar, och på samma sätt rör sig de volontärer som arbetar för rörelsen mellan norra och södra halvklotet. Från början arbetade Svalorna med att bistå utsatta människor i Peru, men redan 1962 åkte de första volontärerna med båt till Indien. Idag är Svalorna Latinamerika och Svalorna Indien Bangladesh två fristående organisationer. Från början byggde arbetet direkt på de utsända volontärernas enskilda arbete, men idag samordnas arbetet i långsiktiga program tillsammans med samarbetsorganisationer och lokalanställd personal.

I ett tryck från 1964 står:
”Den kategori frivilliga vi skickar ut är ej experter utan ungdomar med praktiska färdigheter… med syfte att återge hopp och självaktning till dem som hamnat på livets skuggsida…ge dem något att leva för samtidigt som något att leva av.
Pionjärgrupperna bestod mestadels av sjukvårds-, barnavårds- och socialvårdskunniga flickor samt snickar- och byggnadskunniga unga män … också med pedagogisk fallenhet, organisatorisk förmåga, initiativrikedom… och ett naturligt och kamratligt sätt att lära ut sitt know-how… och få med de hjälpbehövande i arbetsgrupper och låta dem så snart som möjligt inta ansvarsställning i dessa.”

Skriften fortsätter sedan med en rad förhållningsregler för Svalornas volontärer och avslutas med orden Ödmjukhet Hänsyn Generositet.

I de senaste trycksaker jag hittat, från 2011, står

”Vår vision är en rättvis värld, fri från fattigdom, där människor med makt att påverka sina egna liv lever i solidaritet med varandra och i ett långsiktigt, hållbart samspel med naturen.”

Efter två veckors rundresa i Radjastan i nordvästra Indien har jag sett att den
visionen ännu är just en vision…
Även om Indien idag är en supermakt i vardande med en snabbt växande ekonomi och framgångsrik teknologi kvarstår så många människors fattigdom, andras korruption, kvinnors utsatthet och otroliga mängder skräp. Arbetet måste fortsätta.

 

Information kring frivilligorganisationer, insamlingsstiftelser o.d. finner man i de äldre vardagstryckssamlingarna under Politisk ekonomi Välgörenhet, senare under Ohg, Frivillig hjälpverksamhet, och de nyaste under Dewey-klassning 320, Statsvetenskap.

Källa: svalorna.org

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.