Dambandy

På söndag (17/3) spelas Finalen, den med stort F,  mellan Hammarby IF och Sanvikens IK, med en rekordstor publik på över 30000 åskådare på Friends arena i Solna. Herrfinalen alltså.

Bandyn introducerades i Sverige 1895, den kom från England och utövades redan från början både av damer och herrar. I Stockholm bildades 1896 den första bandyklubben, eller ”Hockey-klubben”, där det uttryckligen sägs att både damer och herrar var välkomna.

Herrarna spelade sitt första SM redan 1907, sporten växte snabbt i Sverige, framförallt på landsorten, och var länge den tredje största lagsporten efter fotboll och ishockey.

Kvinnor har alltså spelat bandy lika länge som herrarna, de första åren mest i Stockholm men med tiden spreds intresset i landet. Den första stora bandyklubb som bildade en egen damsektion var IK Göta från Karlstad, året var 1929.1937 togs ett första initiativ till nationellt seriespel även för damerna, klubbarna skulle bekosta allting själva men Svenska bandyförbundet lovade betala i fortsättningen om det blev framgångsrikt. Det blev det uppenbarligen inte eftersom en nationell bandyliga för damer inte kom igång i Sverige förrän 1971 och det första svenska mästerskapet inte spelades förrän 1973. De första svenska mästarinnorna blev just IK Göta men de mesta svenska mästarinnorna är AIK.

På lördag (16/3) spelas finalen, den med lite f, mellan AIK och Sandvikens IK, återstår att se hur många åskådare som tar sig till Friends arena för att se vilket damlag som tar hem mästartiteln i år, tyvärr blir det nog inga 30000 på den matchen.

Trycken återfinns på:
Sport Allm. Sällsk. Lokal Stockholm
Sport Allm. Sällsk. Sv. bandyförbundet

Det här inlägget postades i Pliktexemplar, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.