Flygblad

I vår samling finns många flygblad. De består vanligtvis av ett enda blad och ett typiskt flygblad är av tunt papper och i en klar färg. Här är två från början av 1920-talet. Just dessa återfinns på avdelningen: Sport. Gymnastik. Möten och tävlingar. 1920-1922.

                           

Ordet ”Flygmaskinsmeddelande” som det står på de här flygbladen, fanns inte dokumenterat hos Svenska Akademiens ordboksredaktion. Så vi har lämnat en kopia på dem till redaktionen, för att så att säga förbättra dokumentationen av det svenska språket.

Här kommer en spekulation om ordet flygmaskinsmeddelande: Orten Linköping förknippas med flygplanstillverkning. Redan 1912 fanns Malmens flygplats, så när gymnastikuppvisningarna hölls i Linköping i början av 1920-talet måste man ha haft tillgång till flygplan. Så kan dessa flygblad ha singlat ned från luften?

I Svenska akademiens ordbok finns ordet flygblad dokumenterat första gången 1819 och ”flygande blad” till året 1805. De finns ju även idag och delas ut för att bland annat kalla till möten, typ demonstrationer. Och personen står på marken och delar ut dem.

Många gånger innehåller inte ett flygblad så mycket berättande text. Istället finns namn på talare, plats för mötet, klockslag och några slagkraftiga budskap. Rappa ord! En funktion som ett flygblad har i efterhand är att datera ett möte och därmed kan man konstatera att det har ägt rum.

Min kollega Dag M. Hermfelt letade fram en uppgift om att danskarna släppte ned flygblad från luftballonger över Öresund och vidare in över Skåne 1809. En annan kollega, Östen Hedin, var då snäll och visade oss flygbladet från 1809 som finns i KB:s boksamling. Det flygbladet är på hela 15 sidor – man fick liksom en hel broschyr i huvudet, eventuellt.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.