Till Ystad via Fittja

Här en avståndstabell som kunde få plats i fickan på en högre militär.

Tabellen sträcker sig över de dryga 65 milen mellan Stockholm och Ystad. Den första delsträckan är till dagens förort Fittja. För 200 år sedan fanns det ett värdshus där på väg söderut. Sedan gick färden vidare till platser som Krokek, som fått sitt namn efter en krokig ek. Från militärstaden Karlskrona till Ystad nämns många småställen. På platserna fanns mat och sängar, men framförallt; pigga hästar.

Häftet i tabellform från 1813 fann jag i en kapsel som det stod ”Krigsväsende. Härorganisation. Sverige. Härens underhåll m.m. Transportväsende [med Tågordningar och Marschrouter]” på. Där finns några tågordningar, som alltså hör ihop med militära marscher. Jag begrep ändå inte hur det här kunde vara militärt, för jag tänkte att militärer på denna tid antingen gick i marsch eller red. Så jag frågade Thomas Roth på Armémuseum. Han berättar att från slutet av 1600-talet organiserades militära marcher enligt en fastställd ordning. Militärerna behövde ha med sig utrustning och då hyrde officerare in skjutsar, vagnar med häst, av lokalbefolkningen.

En närliggande avdelning i vår samling är: ”Kommunikationer. Skjuts och diligens”.

Han som tryckte tabellen hette Peter Sohm och det står ”fält-boktryckare” på sista sidan. Efter att ha läst om hans äventyrliga och delvis svåra liv funderar jag på om han fick han debriefing efter fångenskapen i Ryssland?

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.