Bikinin – ett bombnedslag?

Under 60-talet började den två-delade bikinin komma mer och mer.  Bikini kommer från namnet på en atoll i Marshallöarna där USA utförde kärnvapenprov.  Från början hade bikinin också passande kallats för ”the atom” p.g.a. sin storlek.  Prefixet bi- (från latinets bis) passar också bra eftersom det syftar på något som är två.

I Ellos postorderkatalog för våren och sommaren 1964 som var den första av deras kataloger där baddräkterna återges i färg så såg de ut så här:

Symmetriska mönster, ränder och prickar och självklart det alltid aktuella marintemat. Marinblått och svart är färger som genom alla årtionden och sekler håller i sig.

Själv tänker jag direkt på Ursula Andress vita bikini i den första Bondfilmen ”Dr. No” från 1962 när jag ser dessa bikinis med skärp (se bilden nedan). Det är den mest kända bikinin genom tiderna.  Bikinin blev en viktig händelse i kvinnans historia då den kom i början på starten av kvinnans sexuella frigörelse på 60-talet.

Ellos postorderkatalog för våren och sommaren 1964 finns uppställd i Vardagstrycks samlingar på Affärstryck 1920-1970. 4:o.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.