Fånggevaldiger

En fånggevaldiger hade till uppgift att bevaka fångar förr i tiden – det var en fångvakt. (Gevaldiger var en benämning på en typ av polis.)

Enligt ett tryck från 1819 med titeln ”…. Instruction för Fång-Gewaldiger...” skulle han vara försedd med sabel och 2 laddade pistoler under en fångtransport. Han red bredvid vagnen där en eller flera fångar satt och ansvarade för verkställigheten och skulle se till att ”… fångarne njuta hwad dem tillkommer, och behandlas med all den foglighet, som med bewakningens säkerhet står att förena”.

Instruktionen reglerar färden mellan olika orter. Bland annat nämns Gävle, Uppsala, Västerås, Örebro, Mariestad och ”fånghusen” i Eksjö och Värnamo. Man gjorde uppehåll på gästgiverier. Söndagar var rastdag.

Målet var ett fängelse. På sidan 8 längst ned står det: ”Från Götheborg till Fästningarne, utgår thorsdag till Marstrand, Elfsborg och Warberg.” På de här platserna fanns gamla massiva försvarsanläggningar som under en period användes som fängelser. Så där låstes fången in – för hur länge?

Det som benämns Elfsborg är Nya Älvsborgs fästning. Det var fängelse från slutet av 1700-talet fram till 1866. Där kan man idag istället äta mat och roa sig. Ett kunderbjudande, benämns: ”Fångarna på Älvsborg.” Tänk om de som suttit fängslade där, mellan de tjocka kalla murarna, visste om det…

Trycksaken återfinns på Fångvård inom: Förvaltning. Justitie(departementet).

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.