Botemedel mot snuva

Visar ett särtryck ur Aftonbladet från 1897, som rekommenderar en behandlingsmetod för kronisk snuva, utvecklad av Gustaf Cederschjöld – på sin tid känd som författare, praktiker och uppfinnare av behandlingsmetoder mot bl.a migrän, öron- och ögonsjukdomar, mag- och tarmkatarrer samt näs- och svalgkatarrer.

Snufvan

År 1886 började han, vid behandling av snuva använda ett instrument, som han själv konstruerat. Instrumentet bestod av en ”12 cm. lång silfvertråd, fäst i ett litet trähandtag och i främre ändan försedd med en 1 cm. lång ögla”, vari en smal remsa av steriliserad batist inträddes. Instrumentet fördes in i näsan, ända till den bakre svalgväggen och tillbaka igen.

På detta sätt hoppades man kunna reducera problemet med den kroniska snuvan till ett minimum. Metoden användes på sin tid bl. a i folkskolor.

 

Så vitt jag vet, så används den inte längre. Får man tro på vårdguiden så orsakas kronisk snuva av allergi eller bakterieinfektion och behandlas med kortisonsprej eller antibiotika.

Trycksaken är placerad på: Vardagstryck, Medicin, Otologi.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.