Båstad = tennis

I Båstad kan man antingen vila eller ägna sig åt sport, golf är populärt men framförallt är det tennis som förknippas med staden. Vill man inte spela själv kan man komma i juli då det spelas världstennis i Båstad.

Varje år sedan 1948 har det arrangerats tennistävlingar utomhus på Båstads fina anläggning i stadsdelen Malen mitt i stan. Det är inte en av de största tävlingarna i världen men en av de populäraste, till exempel röstades den varje år 2002-2011 fram av spelarna på ATP-tournen till ”International Series Tournament of the Year”. Det finns alltid några av världens allra bästa tennisspelare på plats.

                     Svenska_tennisförbundet_2            Svenska_tennisförbundet_3

Ashley Cooper från Australien vann herrturneringen 1958, han var vid tiden världsetta bland amatörer och kom till Båstad med en färsk finalplats i Wimbledon i bagaget. Bland herrarna finns också de svenska wimbledonmästarna i dubbel Sven Davidson och Ulf Schmidt.
Damsegrare 1958 blev inte förstaseedade Pat Ward utan Heather Segal från Bermuda.

Swedish open, som tävlingen heter idag, har haft en rad svenska segrare både på herr- och damsidan. Mest framgångsrik är Magnus Gustafsson med 4 segrar, Mats Wilander och Björn Borg har 3 vinster vardera och den senaste svenska segern har Robin Söderling från 2011. Bäst på damsidan är Christina Sandberg med 2 segrar och sammanlagt 5 finalplatser i singel samt 2 finaler i dubbel varav 1 vinst, senaste damsegrare är Catarina Lindqvist som vann både singel och dubbel (tillsammans med Maria Lindström) 1986.

Under 2000-talet är det Spanien som dominerat i Båstad, 7  segrar har de på herrsidan och regerande mästaren David Ferrer kommer till start även i år. 1991-2008 spelades ingen damturnering i Båstad men 2009 var damerna tillbaka och i år finns bl. a. världsettan Serena Williams med i startfältet.
Swedish open 2013

Trycken i inlägget återfinns på:
Geografi Sverige Skåne
Sport Allm. Möten o tävlingar 1948 och 1958

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.