Almanacka från Centraltryckeriet i Stockholm

Centraltryckeriet låg mitt emot Centralstationen i Stockholm.

Ct1 Det finns två mycket fina almanackor i liggfolio-format som marknadsförde Centraltryckeriets tjänster. På 1880 års almanackan står det ”Kalendariet tryckt hos P.A. Norstedt & söner”, vilket gjorde mig förvånad. Reklam för Centraltryckeriets tjänster tryckets av Norstedts! Men företagen hade en nära koppling till varandra.

De som arbetade på tryckeriet måste ha varit särdeles duktiga för många fina affischer, priskuranter och smärre trycksaker har tillverkats på tryckeriet. En av dess chefer var den 25-åriga Carl Johan Fahlcrantz. 

Idag finns ett stort grönt hus på den plats tryckeriet en gång låg. Det kallas för Esselte-huset (SLT – Sveriges Litografiska Tryckerier).

ct2

Min kollega Gönül, som håller på att ordna upp de gamla almanackorna, och jag fick syn på att i det högra hörnet återfinns namnet på den person som litograferade bilden. Vi tittade med lupp, men tyvärr har vi inte lyckats tyda namnet. Det står något i stil med: P. Neulavs.
———
Tillägg: Vi har nu en teori om att det är Heinrich Neuhaus som är litografen. Efternamnet stämmer. Namnet är skrivet tunt och svårläst. Neuhaus var mycket skicklig på att teckna byggnader.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.