Boktryck och stentryck

En anonym almanacka från 1843 som är tryckt både på ”Lithographiskt institut af J.F. Meyer & comp. i Stockholm” och ”P.A. Norstedt & Söner”. Förutom att ange helgdagar, namnsdagar och månens läge finns längst ned uppgifter om vad det kostar att skicka ett brev till olika städer.

Texten är självklart satt med lösa typer och är således ett boktryck. Vyerna som finns i halvcirklarna är litografiska teckningar.

Hur är dekoreringen runt ikring gjord? På boktryckeriet eller på den litografiska anstalten? När det är ett enda tryckeri som tryckt en trycksak kan man ta reda på om det var ett boktryckeri eller ett tryckeri som kunde litografera. På så sätt kan man räkna bort vissa grafiska metoder, men i detta fall är en rad tekniker möjliga, som etsning, gravyr och litografi. (Såvida Norstedts inte endast var utgivaren.) Men eftersom ramarna/pelarna hör ihop med bilderna är de förmodligen litograferade.

Tre almanackor från olika år finns på: Kronologi. Folio.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.