Det ska vara en affischbok i år

Än är julen inte över. Råsaftcentrifug och andra upplagor av årets julklapp i all ära, men jag skulle kunna grilla min lilla tå på att den mest populära julklappen i år, nästa år och året efter det kommer att vara en bok. Det kan gärna vara en bok på ämnet affischer.

Eller förresten. Släpp hela julhetsen. Kom till biblioteket och läs boken själv på plats.

Det finns förstås både nyutkomna och äldre, svenska och en hel del utländska böcker om affischer att läsa på KB. Missa inte de som gavs ut 2013.

AffischernaAffischerna 1967-1979: från den svenska alternativrörelsen, en alldeles färsk bok som behandlar den svenska alternativrörelsens affischer, av Håkan Agnsäter.

Läs gärna tidigare inlägg om alternativrörelsens affischer i KB:s samlingar.

 

Nyktra_former_litenFrågor kring nykterhet och alkohol aktualiseras på många sätt kring en högtid som jul. Självklart avspeglas frågeställningarna på olika sätt genom affischhistorian. Läs mer i boken Nyktra former: IOGT-NTO-rörelsens affischer 1897-1965, som även den gavs ut under hösten. Olof Halldin har bidragit med det tänkvärda kapitlet Stridbara affischer.

KB har en av världens största, äldsta och bäst bevarade affischsamlingar. Det finns en hel del affischer kring temat nykterhet och alkoholfrågor på KB. Till största delen är KB:s affischsamling okatalogiserad, så för att få svar på om det du söker finns behöver du kontakta Vardagstryck. De så kallade konstnärliga affischerna från 1800-talets slut som ofta gjorde reklam för bryggerier kan alla ses i Libris.

PlakatbevaegelsenFrån Danmark kommer Line Hjorth Christensens verk Plakatbevaegelsen som behandlar mellankrigstidens affischformgivning i Storbritannien.

propaganda-russiske-og-norske-plakater-1920-1939För alla oss som inte var i Oslo tidigare i år för att besöka utställningen på det norska nationalbiblioteket som visade norska och ryska revolutionära affischer, finns boken Propaganda! till tröst. Daniela Büchten är redaktör.

 

 

 

Sist men inte minst: Det finns ett storslaget nytillskott till KB:s genom Paul Lipschutz donation till KB. Donationen är ännu under uppordning, men till största delen har den del av donationen som består av böcker katalogiserats. Böckerna finns nu tillgängliga för läsning på KB. Tack vare denna fina gåva har KB:s samling av referenslitteratur kring affischkonst och grafisk formgivning förstärkts rejält. Cirka 500 monografier som hittills har katalogiserats går att nå via Libris. En stor del av denna litteratur är utländsk och sådan som inte tidigare funnits på KB.

Det här inlägget postades i Affisch, Pliktexemplar, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.