Jell-O

Jello_1        Jello_2

Jell-O – smaksatt gelatin i pulverform som bereds genom tillsättning av vatten – är en produkt som jag mest associerar med USA. Efter att ha sett den här lilla broschyren i våra samlingar, blev jag nyfiken och letade efter Jell-O men det verkar inte vara någonting som i dag säljs i varje affär i Sverige.

Inte helt enkelt att få tag på alltså, men kanske någonting värt att prova?

Enkelt Gelé:

1 paket Jell-O med fruktsmak, 5 dcl. Kokande vatten.

Beredning: Det kokande vattnet slås över gelépulvret och blandningen röres om, tills gelépulvret smält. Geléet hälles då upp i vattensköljda formar, i geléskålar eller i låga, vida vinglas. Geléet ställes så på kallt ställe att stelna. Har man slagit upp geléet i form, lossas det försiktigt och slås upp på vackert serveringsfat. Geléet serveras med vispad grädde eller med vaniljsås.

Om man inte vill nöja sig med enkelt gelé kan man variera sin Jell-O efter egen smak. Exempel på Jell-O rätter som nämns i broschyren är bl.a:

  • Stekta äpplen i Gelé
  • Smultron-Skum
  • Apelsingelé
  • Sockerkaka i Gelé

Jell-O serverades nog oftast som efterrätt men i den här broschyren finns också ett matigare recept:

Vår-Sallad:

1 paket Citron Jell-O, 1/2 liter vatten, 1 msk. Ättika, 2 kkp. Hackad, lättsaltad och pressad färsk gurka (eller 1 1/2 kkp kokt, i fina tärningar skuren selleri), 1 kkp hackade nötkärnor.

Beredning: Vattnet kokas upp och slås över gelépulvret. Då pulvret är fullkomligt upplöst, tillsättes en msk. Ättika. Då geléet kallnat och börjat tjockna, tillsättes nötter och gurka (eller selleri). Blandningen smakas av med salt, slås i vattensköljda formar att stelna. Geléet stjälpes upp på salladsblad och serveras med skarpsås.

Broschyren är utan år men kan den vara ca 1930-tal?

Placering i samlingen: Ekonomi, Kokkonst.

Nu kan du även beställa material ur Vardagstryckssamlingen via vårt beställningsformulär:

http://vardagstryck.blogg.kb.se/bestallningsformular/

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.