Olympiska vinterspel i faggorna

 1913 bildades Sveriges olympiska kommitté, i våra samlingar finns inget material från den tiden utan det äldsta trycket är stadgar från 1955. Vinterspelen har genomförts sedan 1924 med uppehåll 1940-1944 och Sverige har deltagit i alla. Sex gånger har vi sökt för att få arrangera spelen själva men hittills har inte Internationella olympiska kommittén (IOK) tyckt att Sverige haft en tillräckligt bra ”produkt”.

Genom vinterspelens historia är Sverige ett av de mest framgångsrika länderna i medaljligan, sammanlagt 129 medaljer har svenska idrottare tagit varav 48 guld, 33 silver och 48 brons. Som sämst var vi i Innsbruck 1976 då det endast blev 2 bronsmedaljer …

 … och som bäst i Turin 2006 då det blev hela 7 guld, 2 silver och 5 brons.

Den idrott som Sverige varit överlägset mest framgångsrik i är längdåkning (56 medaljer), därefter kommer hastighetsåkning på skridskor (16 medaljer) och alpin skidåkning (14 medaljer). I endast 3 grenar har Sverige aldrig tagit medalj och det är bob, rodel och shorttrack (kortbaneåkning på skridskor).

Trycken i inlägget återfinns på:
Sport Allm. Sällsk. Sv.
Rb Inst.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.