Att trycka på sten

En hel del av det som visas på vår blogg är litograferat. Med anledning av det får ni nu se bilder på gamla handvevade tryckpressar.

Till vänster syns en litografisk sten som är min. De tryckta bladen ligger på bordet bredvid. Efter att ha erhållit pengar från en fond på KB fick jag möjlighet att gå en kurs i litografering på min fritid. Kursens lärare var Gunnar Olausson på Litografiska museet i Huddinge, närmare bestämt i Sundby gård.

Min textning är inte lika fin som Sofia Gisbergs. Till min hjälp har jag tagit ett slags smörpapper och sedan kalkerat över bokstäverna till stenen. Det kallas för att göra en klatsch. Utifrån stödlinjerna har jag sedan skrivit och tecknat vidare med svart fet krita. En dag ska jag kunna skriva spegelvänt direkt på stenen!

  

Tryckpressen är manuell och användes till provtryck, till övertryck och till objekt som hade en liten upplaga. Ångkraft och elektricitet drev pressarna för större upplagor när industrialismen tog fart i slutet av 1800-talet.

 

Observera att man förutom att trycka på kalksten även använde material som zinkplåt. Cecilia Frisendahl har skrivit en bok om olika metoder.

Det är flera moment som inte finns med på bilderna, som att slipa stenen med en levigator. Att behandla stenen med kemiska medel och förankra text och bild i stenens yta med en ”etsning” som består av salpetersyra och gummi arabicum. Det viktigaste momentet, att trycka, syns inte heller.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.