Råttfällan – Litografi från tiden då tekniken var ny

Fotograferat med mobiltelefon.

Det här är ett litografisk tryck från tiden då metoden var en helt ny grafisk teknik i Sverige. Man ställde sig skeptisk till den ibland oprecisa och suddiga stentryckarkonsten, medan andra förstod dess potential.

De gråbruna och vitgråa korvarna har fina skuggor som hör till teckningarna på originalet. Äpplenas gröna löv ligger fritt, korvarna är vridna in mot mitten, men kringlorna? Om du tittar noga märker du att några av de fyra gula kringlorna skulle placerats på ett annat sätt. Den hjärtformade böjen på de fyra hade varit passande att ha pekande in mot centrum.

I Biblis nummer 66, sommaren 2014, kan du läsa mer om spelet som är tillverkat på Carl (Karl) Müllers tryckeri. Notera att Råttfällan är min återupptäckt och min artikel om spelet är publicerad i Biblis. Citera, med mitt namn angivet. Copyright.

Rattfallan_framparm  Rattfallan_spel Rattfallan_bricka 1+2

Läs vad Jan af Burén skriver om Fehr och Müller på denna sidan! Se sidan 9 och följande under rubriken ”Staten inkallar tyska litografer”.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.