Liljefötter

Liljefötter är en gammal kinesisk sed och det ansågs vara mycket attraktivt med liljefötter på en kvinna. Det var ett tecken på hög status eftersom en kvinna med liljefötter var oförmögen att arbeta. Tillhörde kvinnan en högre samhällsklass kunde det även vara svårt för henne att bli gift inom den egna klassen om hon inte hade liljefötter.

Seden består av att man binder unga flickors fötter till en deformation. Man började bindningen tidigt i flickans liv eftersom skelettet då fortfarande var relativt mjukt och gav foten en chans att växa in i den nya formen. Behandlingen (som tog flera år) påbörjades ofta under vintern då kylan kunde lindra smärtan. Jag har i vardagstryckets samlingar funnit ett tryck gällande denna sed. Det är H. Welckers som gjort en undersökning framförallt gällande den anatomiska aspekten kring liljefötter.

Welcker_1

 

Welcker_2Sista bilden visar ett normalt fotskelettet och skelettet hos en liljefot.

Runt 1912 förbjöds seden i städerna men fortsatte på landsbygden. Det sägs vara Mao Zedong som förbjöd seden med liljefötter i och med att den kommunistiska inriktningen förespråkade arbete.

Anat. och fysol., Allm. (kronol.)

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Liljefötter

  1. Hasse B. skriver:

    Tja, enligt andra uppgifter ska visst den grymma traditionen ha avskaffats av kejsarinnan Cixi, men Mao var enligt samma källa inte sen att ta åt sig äran för detta.