Valskärm från Axel Wibergs

Verkmästare Axel Wiberg tog patent på sin valskärm och han lät trycka upp den här foldern för hundra år sedan som ett led i marknadsföringen.

Valskärmen var en praktisk konstruktion som gick lätt att montera ihop. Skärmen var byggd av furu och hade gröna gardiner. I toppen fanns ljusstakar för bra belysning, vilket för oss är helt främmande. Självklart är det en man som illustrerar skärmens funktion, eftersom vi kvinnor inte hade rösträtt 1914.

Leveranser till närmaste järnvägsstation var fraktfria. Flera ordförande i valnämnder runt om i landet intygar dess förträfflighet.

Foldern är tryckt på Sala Postens boktryckeri. Jag har tittat på illustrationen med lupp och jag föreställer mig att det är en gravyr i trä. Det var ett billigt sätt att åstadkomma en bild på, men också ett otroligt skickligt detaljarbete av en anställd på tryckeriet. Ett avancerat rutinjobb. En annan möjlighet hade varit att göra en litografi eller ta ett fotografi. Låt oss anta att personen som gjort trästicket var 60 år 1914 och att hen lärt sig yrket i tonåren. Då kan man backa 45 år bakåt i tiden och hamna på 1869. Personen hade med detta antagandet sin förankring i 1800-talets grafiska tekniker. Hantverkaren hade även sin specialisering, som att gravera bilder. Företaget ställde sin tillit till personen som levererade med hög kvalité. Vid tryckningen har en miss skett, eftersom det har bildats en svart plump i ytterkanten av den högra skärmen. För att frambringa en perfekt trycksak krävs alltså skicklighet i alla led. Men också arbetsro.

Återfinns på: Affärstryck 1900-1920, format 8:o.

________________________

Hur hittar man denna folder? Det finns inga särskilda boxar med trycksaker enbart med företag som sålde valskärmar. Kan företaget finnas med i en gammal telefonkatalogs branschregister? Möjligtvis, men man får fundera på under vilken kategori. Så svaret är att den upphittas tack vare nyfikenhet, enträgenhet, blick, vana, erfarenhet och svett. Google duger inte.

Glöm inte att rösta i EU-valet den 25 maj. Och sedan är det val till riksdag, kommun och landsting den 14 september. Det går att rösta i KB:s entré i förväg.

Det här inlägget postades i Pliktexemplar, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.