Heinrich Neuhaus signatur – Centraltryckeriet

        

Detaljer från två stora almanackor som gjorde reklam för Centraltryckeriets tjänster 1879 och 1880. Almanackor måste tryckas en tid före det år de gäller för.

I högra hörnet finns Heinrich Neuhaus tunna suddiga signatur, som jag och Gönül upptäckte för en tid sedan. Lätt att missa, men vi har vana ögon! Vi båda är extremt svaga för detaljer och efter många års erfarenhet av vardagstryck lägger vi märke till saker som annars är lätta att förbigå. Och det är jag som tolkat bokstäverna till ett meningsfullt namn, baserat på sannolikhet och fakta. Det finns mycket att upptäcka i samlingen, men man måste vara beredd på att lägga pannan i djupa veck.

I det verk som gavs ut 1954 av Magnus Lundqvist och Gösta Selling om Neuhaus panorma över Stockholm på 1870-talet har jag hämtat följande uppgifter: I december 1875 började Centraltryckeriet att brinna och stora delar förstördes. ”Kanske förstördes vid katastrofen även Neuhaus’ skisser och ritningar. I varje fall ansåg man det tydligen lönlöst att fullfölja utgivandet av panoramat, trots att Neuhaus även efter branden fortsatte sin anställning  vid Centraltryckeriet”. Efter branden byggde man upp tryckeriet igen och gjorde dessutom en tillbyggnad i form av en takvåning. ”Det kvarstod sedan med oförändrat utseende tills det 1931 fick lämna plats för det nya Esseltehuset”.

På sidan 24 står det att Neuhaus gifte sig den 12 maj 1880 med Hilma Papé och att de bodde inneboende snett emot Storkyrkan. Senare samma år lämnade han sin tjänst på Centraltryckeriet och startade firman Neuhaus & Östlin, som upphörde 1882. Då började han arbeta för Generalstabens litografiska anstalt, som låg på Sergelgatan. Han avled den 1 juni 1887.

Bild_Centraltryckeriet_1954Man förstår att han kände sig väl hemma i kvarteren kring Centralstationen.

Huvudparten av hans mångåriga arbete hos Schlachter & Seedorf, hos Centraltryckeriet, som egen företagare och som medarbetare åt Generalstaben är anonym. Vi kan gissa, att han litograferat åtskilliga vackra kartor, bokillustrationer och reklamtryck av den sirliga och rikt ornerade typ, som var så populär under 70- och 80-talen”.

Det här inlägget postades i Pliktexemplar, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.