Mor Annas malliga mjölnare – filmaffisch

stumfilmsaffischPå söndag är det mors dag och det uppmärksammas med en filmaffisch här i vardagstrycksbloggen. Filmen är Mor Annas malliga mjölnare med Fyrtornet och Släpvagnen. Vi äldre känner nog mycket väl till Fyrtornet och Säpvagnen och har säkert skrattat åt dem i flera lustspel på tv. För er yngre som kanske inte känner till dem, var det ett danskt komikerpar som spelade in ett stort antal filmer mellan åren 1921 och 1940. Deras storhetstid var på 1920-talet.

Den här typen av filmaffischer finns det många av i affischsamlingen. Textaffischer är mycket vanliga. Många gånger fungerade de även som ett programblad för filmen. Pappret som de är tryckta på är ofta tunt som sprött smörgåspapper, vilket gör dem svåra att hantera och de riskerar att lätt gå sönder. De var tryckta och spridda för att användas endast för en kort period och sedan slängas bort. Just den här affischen hade en aktualitet i tre dagar. Filmen visades på Teater-Biografen i Sunne mellan den 15 och 18 någonting. Filmen kom 1924, men den här affischen är från 1925.

Stumfilmsaffischer i affischsamlingen
I KB:s affischsamling är ca 6 200 stumfilmsaffischer fram till 1930 katalogiserade och digitaliserade. De går att söka fram i databasen LIBRIS. I Utökad sökning skriver du in ett sökord, välj sedan Materialtyp Affischer.

Det här inlägget postades i Affisch och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.