Stentryck

skylt      Helge_Annie

En mycket vacker skylt som jag påträffade för en tid sedan, när jag spanade bland affischerna. Här och där finns enstaka skyltar. Ett bra fynd. Inget sladdrigt papper utan kartong – stenhårt. Tjockt. Styvt. Och jag har varit och tagit fram Törnequists trycklistor. Företaget fanns i Norrköping.

Och jag visade skylten från Törnequists bok- och stentryckeri för Helge och Annie Schieche när de var på besök en eftermiddag. Och visst, man kan bara häpna över mästerverket – litografi på allra högsta nivå. Helge kan oerhört mycket om hur det går till att trycka och har lärt många på Litografiska museet hur de ska gå tillväga.

mitt_stentryck

Och så mina taffliga stentrycksförsök. I rivarpress på Liotografiska museet i Sundby gård i Huddinge. En söndag gick det bra och en annan dåligt. Men rotborste funkar!  När blir jag en riktigt tryckare? Aldrig. Det är så trist. Det är det där med män och maskiner som är en så bra kombination… Och varför har man två hinkar med vatten? Jo, för att i den ena ska det vara rent vatten och så tar man svampen och vrider ur i den andra hinken. Men så snackar man med någon och så plötsligt har man blandat ihop. Så bara tryckvattnet är en gåta. I mitt enkla blommönster som syns på stenen står en spegelvänd text som jag hämtat från Bob Hund: ”En blomma som du växer endast på brinnande fartyg.”

Det här inlägget postades i Pliktexemplar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.