Samhällsnyttigt?!

Flygblad_mat

Supertack från tryckeriet som sänt oss denna reklam.

Idag packade min kollega upp ytterligare matreklam, som givetvis kommer sparas för alltid hos oss eftersom vi är nationalbibliotek. Ordnas upp på mataffärernas namn, så att det går att ta fram den dag någon efterfrågar materialet. Alternativt på matkedjan. Antingen önskas en speciell butik eller matreklam från en särskild tidsperiod.

Just dessa viks ut och läggs i boxar i rätt format.

Vi har ingen möjlighet att göra oss av med trycksaker som enligt lagen är leveranspliktiga. Och vi känner ingen längtan efter att vilja kasta. Och den här typen av matreklam består inte av variabler som medfört att vi infört en undantagspraxis att endast spara en handfull från samma vecka.

15 personer på vardagstryck arbetar med ett bidrag till nationens minne. Låter högtidligt och det är vi stolta över.

Det verkar som att flera tror att endast trycksaker som är ”samhällsnyttiga” ska sändas in. Men detta tryckeri har ju fattat galoppen! Jag blir urless på att höra att endast det som är ”samhällsnyttigt” ska skickas in. Leverantörer som är utgivare eller tryckerier kan tro så. Men vem kan göra den bedömningen, vad som är det? Själv har jag läst många år på universitetet och är utbildad bibliotekarie och skulle aldrig kunna göra den urskiljningen. Tyvärr tycks det vara så att andra är kapabla att göra det.

Ett företag som säljer handgranater och låter trycka upp ett reklamblad för deras produkt – är det ett samhällsnyttigt blad? Reklam för geléhallon? Ett flygblad för en sångstund? Ett medlemsblad för en förening som samlar på tennsoldater – är det samhällsnyttigt? Inte vet jag. Kan vara.

Så KB spar allt som vi får in i ett bra klimat. Uppordnat.

Således är matreklam ett exempel på sådant som omfattas av lagen om pliktexemplar. Slutsatsen blir att vi idag är på ovanligt gott humör. Vi gläds. Hurrar! = Jag skämtar inte.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Pliktexemplar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.