Ettbladstryck

Affischör_vers                                             Flygblad

Jag kan tänka mig att det här rosa ettbladstrycket mångfaldigades i en mycket låg upplaga. Kanske inte ens i 100 exemplar. Just detta blad har någon personligen gett till KB, eftersom det är fläckar på.

Var vänlig notera att trycksaker i låg upplaga också ska sändas in som pliktexemplar.

Iallafall:
Det är en rimmad vers från en Bror Risberg vars arbete var att sätta upp affischer. Det är alltså en affischörs-vers:

”…Sinom tusende affischer
Klistrat opp och burit kring…”

Var vänlig observera att även affischer ska sändas in som pliktexemplar.

Iallafall:
När det rosa bladet lämnades till KB skrev någon dit; Örebro. Då var kopplingen till vem Risberg var känd, men vem minns honom nu? Kan det vara den här Risberg?

Intressant textning. Det är sannolikt en litograferad text. Jag studerade hastigt ordet ”hoppas” och båda p:na ser utdragna ut. Kan vara ett övertryck, men det fanns både män och kvinnor som var mycket skickliga textlitografer som skrev direkt spegelvänt. Snabbaste sättet för den som hade rutin. Säkert inte i detta fall hans egen underskrift. Absolut inget högtryck, för med lupp syns inga ink squash. Mer gråaktigt tryck än kolsvart. Graverat kostade man inte på.

Många affischer innehåller ju litograferade bilder och en som har till yrke att klistra upp affischer kan ha haft känningar på tryckerier som använde sig av tekniken. Och så fick Risberg en dag lust att låta mångfaldiga en vers – på ljusrosa papper. Rart.

Jag är kär i detta lilla smala rosa ettbladstryck!

Det gröna ettbladstrycket
inkom 1981 och är ett pliktexemplar. Jag känner stor omsorg inför det, eftersom jag är en vardagstryckare som arbetar professionellt med alla trycksaker. En dag kanske kärlek utvecklas… Just nu gillar jag det mycket. Pistagegrönt är så typiskt för 80-talet.

Placering: Vitterhet Rimmade annonser -1970. Affärstryck 1981-1990 format 4:o.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Pliktexemplar. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.