Många nyanser för hushåll

I ett par oansenliga dragbandskapslar signummärkta Ekonom.Allm.Kronol. döljer sig, sorterade i årsvis ordning, goda råd och information rörande hemmet. Här återfinns en mängd kortfattade skrifter som riktar sig till hushållet. Innehållet och budskapet i dessa visar på en stor spännvidd. Vad som angår ett hushåll tycks nästan rymma ett helt universum.

Några ord om en av hemmets skatter

Här finns bland mycket annat en handbok utgiven 1931 av de svenska linneväverierna Almedahl, Holma, Dalsjöfors och Häggådalen. Skriften ”överlämnas till Sveriges husmödrar med en förhoppning, att den skall bli en god hjälp för de oerfarna och att den även av de erfarna skall läsas med intresse”. Här finns detaljerade råd indelade i kapitel som rör dukning, servering, servettbrytning och inte minst skötsel av hemmets linnetextilier.

Att fördrifwa mullwadaruå

 

Okänt år, äldre tryck. En äldre publikation som saknar uppgift om tryckår, har titeln ”Att fördrifwa mullwadar” och är signerad ”Robert Smith, råttfångare i England”. Skriften inleds med en ingående beskrivning av vad som kännetecknar en mullvad. Initierade tips ges angående hur det går till att fördriva mullvadar från oönskad plats. För vissa tillfällen blir rådet att helt enkelt använda krut och bössa för att driva bort mullvadarna.

 

Inkallad

1944. En helt annan typ av publikation lyser dramatisk med stora versaler -DU, följt av: kan ta hans plats.

Foldern saknar uppgift om tryckår men någon har med blyerts lagt till den uppgiften: 1944. Det är Statens arbetsmarknadskommission som är avsändare. Kvinnor uppmanas att söka sig till beredskapskurser. Rådet är att välja inriktning nu för att senare, om det blir aktuellt, öka möjligheterna att trivas med en självvald uppgift. Utbildningen till bågsvetsare är 8 veckor. Kursen kan även ges på halvfart. Dagarvode ges.

På folderns baksida finns flera vittnesmål hämtade ur dagspressen.

”Enligt vad som vitsordats på andra håll har man aldrig kunnat drömma om att männens arbete var så roligt.”

”När man varit gift i många år är det här arbetet en utmärkt avkoppling från disk och matlagning, och så har man en känsla av att på ett verkligt sätt tjäna fosterlandet om det skulle behövas.”

Inkallad_uppslag

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.