Tidkulan i Stockholm

Tidkulor blev vanliga i hamnstäder under 1800-talet för att signalera rätt tid för framför allt fartyg. Konstruktionen består av en hög mast längs vilken en stor plåtkula hissas vid en bestämd tid, för att sedan släppas ned på en exakt tid. Tidkulor placerades högt för att synas. I Stockholm satt den, då det här bladet trycktes, på navigationsskolan som på den tiden låg vid Mosebacke torg. Tidkulan finns kvar men är sedan länge flyttad till den byggnad som idag är Ersta Sköndal Högskola på Stigbergsgatan. Efter att ha stått stilla i cirka femtio år, sattes kulan åter igång 1987. Klockan 12.55 hissas kulan i topp och klockan 13.00 faller den igen. Fortfarande. Varje dag.

Möjligen användes det här bladet för att informera fartyg som anlöpte Stockholms hamn om var de kunde spana efter Stockholms tidkula. Bladet har samma information på åtta olika språk. En tidkula har funnits på Katarinaberget i Stockholm sedan 1849. Det här bladet är från 1893.

Informationsblad från 1893 om tidkulan i Stockholm

Tryckets placering: Kronologi, folioformat

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.