The John Johnson collection

Julie_Anne

Julie Anne Lambert är bibliotekarien som ansvarar för den fina samlingen med riktigt små småtryck som finns i Oxford. Ett proffs, så klart. Hon visade verksamheten med insamling, uppordning, katalogisering och marknadsföring under ett studiebesök. Här bedrivs ett detaljarbete där man identifierar och katalogiserar personer som finns på ett vykort, som Churchill. Och vem är han som står bredvid? En general och vad hette han…

Samlingen innehåller många objekt och finns i Weston library – Bodleian Libraries.

Två nördar, Mats Larsson från LUB och jag, fick möjlighet att resa till Oxford förra året för att titta på ephemera. Andra kollegor har varit där tidigare som Marika, Gönül och Inger. Vi blir alltid mottagna generöst av vår kollega Julie Anne och de övriga medarbetarna.

Visst är de svenska trycksakerna vanligtvis något blekare än de brittiska. Sverige gick senare in i industrialismens tidevarv. Hos oss är det ju mörkare och kallare, vilket har medfört att vi liksom trampade omkring längre i gyttjiga potatisåkrar. Tryckerierna i London hade ett försprång. Och det brittiska imperiet erbjöd större möjligheter än lilla Sverige. En annan orsak är förmodligen att vi satt i möten och samtalade och kom överens i större utsträckning. Vi tar ett varv laget runt istället för att satsa på spjutspetsar. Olika tillvägagångssätt som har präglat oss svenskar och engelsmän. Båda sätten är bra.

Oxford3  Oxford2  Oxford

Samlingarna är inte jämförbara. Vår på nationalbiblioteket har en större spännvidd från gamla formulär och etiketter till grått material, föreningstryck, församlingsblad och kataloger. Hyllmetrar med reklam för att prenumerera på en tidskrift och kataloger för kreatursauktioner. Och snygga broschyrer.

De båda samlingarna utgör var sin tårtbit i den stora tårtan av tryck som inte är böcker, tidskrifter, kartor och dagstidningar.

Oxford5  Oxford4  Mats_Paddington

Samlingen i Oxford – man kan bara bli imponerad! Den som är intresserad av äkta ephemera bör ta del av the John Johnson Collection.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.