Fredrik Wagner sålde rotationspressar

König_Bauer

I Wagners katalog från 1905, som trycktes av Centraltryckeriet, finns rotationspressar. Denna är från Koenig & Bauer.

Det finns flattrycksrotation som trycker från en plan tryckform och en annan variant som den i Odense där tryckformen, ”tryckplåten”, är böjd kring en cylinder. Handlar väl delvis om; speed. Och när det snurrar med hög hastighet kommer det att bullra.

Solna_offset

Återförsäljaren Wagner finns på affärstryck format 8:o och 4:o, 1900-1920.

Wagner_format_4  Wagner_format4_1 Wagner_8

I Grafisk uppslagsbok står det om rotationspressar och om stereotypi som betyder ”…framställning av tryckformar genom avgjutning…”. När det gäller böcker kunde man göra avgjutningar av satt text för att man behövde typerna till andra texter. För att de inte skulle vara upplåsta eller ta plats. Lexikon finns som är stereotypiserade.

Grafiskuppslagsbok_1950_51

Meddelat av mig som är en bibliotekarie som endast ser slutprodukterna. Och jag läser sällan böcker. Bara de rader som behövs eller drar jag slutsatser i praktiken. Till sist läser jag mer noggrant och då kan man ha fått en del om bakfoten. Eller så ringer min kollega Mats Larsson upp från LUB och lägger ut texten kunnigt. Han är ju grafisk formgivare också och med i GRAMUS.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.