Litografi – offset = plantryck

Tryckare_1

Offset bygger på principen att fett, tryckfärg, och vatten inte gillar varandra.

Här ett gäng från Expressens tryckeri i Jönköping som uppdaterar sig på kurs. Ny tryckpress? Min far, som anställdes 1968, står på ytterkanten i rostfärgad tröja.

Utan ”reel room” kommer inget papper upp till pressen.

Tryckare_2  Tryckare_3   Tryckare_4

Vad är en duktor för något? Svar finns i Grafisk uppslagsbok och i Grafiska yrken.

Ett exempel på ett stort tidningstryckeri var det som tryckte The San Diego Union-Tribune. Bilder från den sista tryckningen, the final press run, finns här *. Moderna pressar ser ut som de från KBA. Titta på den här weboffsetpressen från Goss.

Spana in här när de kör igång och känner sig inte alls pressade.

En rullkällare såg ut så här 1949 – Statesman.

På Litografiska museet finns en offsetpress från 1946 och i vår samling finns material från Solna Offset som sålde maskiner.

Chief_1946 Chief_1946_text Solna_offset_1971-80_8

Och så mitt lilla tryckeri på Litografiska museet. Jag fick ju pengar från jobbet via Uno Willers minnesfond för några år sedan, som gjorde det möjligt för mig att gå en kurs. Och jag ger det 20 år till. Den här stenen innehåller givetvis spegelvänd text. Alltid är det något problem, men jag tror att det oftast är fuktvattnet som det är fel på. Och så glömmer jag kolla barometern, för det ska ju vara rätt luftfuktighet. Något annat kan det väl inte vara?

Litografi  Litografi2 CGP_sekunda_ex

Trycksaker från Ae, Qz och boksamlingen.

* Om du vill slippa reklam, popup, kan du ladda ned: adblock.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.