The Ephemera sällskapets julfest

Laternamagica_besk  latmag4_besk latmag3_beskuren

Genom vår chef, Marika Holmblad, är vi medlemmar i the Ephemera society. Jag hade möjlighet att närvara på julfesten förra året som gick av stapeln i ett rum på the National Liberal club i centrala London.

latmag2_beskuren Latmag1_besk latmag5_besk

Lester Smith visade bilder med hjälp av sin laterna magica. Festens höjdpunkt.

Glasplåtarna är från 1840-talet och framåt och på en del finns en vev som gör att illustrationerna rör på sig.

Glasplåt_london_besk Glasplåt_besk laternamagica2_besk

Jag har tagit fotona utan blixt på bilderna som är målade på glas och projiceras på en duk.

Några glasbilder som visades var från fjärran länder som Egypten och Grekland och från en tid då kolonner och andra byggnader hade mer kvar av sina originalfärger. Idag har så mycket bleknat. Med hjälp av glasplåtarna kan man se hur de vita ytorna en gång för länge sedan var färgglada. Antiken var således inte marmorvit. Inte heller är Lester Smiths gamla glasplåtar det.

Bilderna skildrar vardagsliv och upptäcktsfärder i kombination med underhållning. Just sporten badminton som hon i turkos blus utövar, är uppkallad efter stället där det presenterades i Europa för första gången. Människor har ju spelat med rack och fjäderboll längre än så.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.