Skylt av Runans litografiska

Runan_skylt_1902

En skylt av hård papp tryckt av Runans litografiska anstalt, föll blicken på en gång när jag letade bland affischer med reklam. Från 1902.

Mitt förslag är att orden ”Jönköpings-magasinet” och ”Göteborg” är textade för hand. Bokstäverna är inte stela som de som finns i böcker med stilprover för boktryck. Ö:na har egen särprägel. Blomsterdekorationen är också litografi för att jag antar att halva sidan tecknades och så spegelvändes den. Man gör en klatsch. Och en litografisk tryckform kan slipas blank och då uppstår inte den grova korneringen.

Gatuadressen och uppräkningen av varor tror jag däremot är högtryck. Siffrorna 52 är precis likadana.

Pappen ställer till trubbel eftersom man inte kan känna på baksidan om det är högtryck eller plantryck. Och somliga bokstäver ter sig en smula luddiga i kanterna, som ”telefon”.

Knepigt. En efterlämnad gåta.

Det kan vara ett helt igenom litografiskt tryck, men Mats på LUB har bara sett en digital bild. Så jag har inte inhämtat någon second opinion.

Hade det stått ”Hällristningarnas boktryckeri” under hade det varit frestande att avge ett snabbt svar. Nu står det; Runans litografiska.

Grafisk_uppslagsbok_1950_1951

Uppslagsverket Grafisk uppslagsbok är till nytta och den kom ut i ett par upplagor. Och böcker som How to Identify Prints av Bambier Gascoigne i vilken Michael Twyman medverkar. Verkar kanske lätt, men i många fall olösligt. Men frestande.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.