Stilprover till högtryck

Stilprover

Här är kataloger med stilprover för boktryck, som jag tittar i för att jämföra med extremt skickligt litograferade bokstäver. I de här presentationerna är alla bokstäverna knivskarpa.

Tekniken med uppåtstående ytor som får tryckfärg på sig benämns boktryck delvis för att Gutenberg tryckte ju böcker och omtalas som den som ”uppfann” tekniken. Med anledning av att dagstidningar en gång trycktes med metoden är det missvisande att kalla den för boktryck. Föreställ dig relief. Fintryck i låga upplagor har blivit inne igen och då används ofta den engelska termen; letterpress.

Stilprover_högtryck Stilprover3

Jag var inte med när reproarbetet gjordes och inte heller när trycksakerna mångfaldigades. Vi har ungefär 14 miljoner objekt i vardagstryckssamlingen, så i stort sett alla metoder finns representerade i våra trycksaker.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.