Affischer och skyltar

Skyltar_affischer Runans_litografiska_affischer

Några affischer som jag använder för att jämföra högtryck med litografi.

Alltså, bokstäverna kan vara gjorda med hjälp av olika tekniker på samma affisch. Så även illustrationerna.

Den från Göteborgs tapetfabrik och den som gör reklam för starkt garn med oxen på är frambringade på Runans litografiska anstalt. Vid oxens svans finns hans signatur:

Signatur

Man kan grubbla över dem länge. Hur är de gjorda? Samma ark trycktes vid flera tillfällen och kanske i olika pressar. Och god kvalité eftersträvades. God tid kunde man ha på sig. I kombination med uppfinningsrikedom, variation och skicklighet. Anställda i flera led som ansvarade för olika moment.

Runans_litografiska_affischer-1024x791[1]

När det gäller tapetfabriken skulle det kunna vara så att byggnaden är något förskönad och att skorstenarna fyller en extra dekorativ funktion. Samtidigt ska man vara medveten om att skorstenarna förr var väldigt höga för att forsla bort röken.* Om fabriksbyggnaden är återgiven något vackrare än den var i verkligheten är det inte så konstigt. Många institutioners hemsidor idag är långt mycket bättre än vad själva verksamheten är. Vilket dock inte gäller för vår hemsida, med anledning av att vår samling är näst intill oändligt stor. På bloggen skrapar vi bara på ytan.

* En studie som skulle vara intressant att genomföra är att undersöka åt vilket håll som det är vanligast att fabrikernas rök på trycksakerna blåser åt. En faktor som kan påverka är om högerhänta litografer föredrog att teckna röken åt höger direkt på stenen så att den blev vänd åt vänster på trycksaken. Eller tvärtom. Finns det ett håll som anses bli snyggast? Det finns mycket att iaktta och fundera över, eller hur?

Skorsten2 Skorsten1 Skorsten3

Ovan tre fabriker med höga skorstenar med rök som finns på 1800-talets affärstryck. I mitten Munksjö pappersbruk vars långa skorstenar jag sett hela mitt liv. Förresten så jobbade min bästa kompis pappa på bruket – han var VD. Broschyren är tillverkad på Centraltryckeriet i Stockholm som behärskade en rad skilda grafiska tekniker. Så det tryckeriet är en riktig fallgrop.

På denna sida: 2 skorstenar med rök åt höger och 2 åt vänster. Slumpmässigt valda.

Det här inlägget postades i Affisch och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Affischer och skyltar

 1. Lars-Nila Lasko skriver:

  Hej!

  Jag sökte på historiska bloggar på nätet och fick upp din blogg. Tyckte att den var så intressant att jag lagt upp en länk till din blogg från min historieblogg på internetadressen http://www.samiskhistorieblogg.wordpress.com.

  Skriver själv om samisk historia från ett samiskt perspektiv. Även ett så pass ”objektiv” ämne som historia ligger mycket i betraktarens ögon.

  Förhoppningsvis får du mer besök via min länk. Själv har jag lagt upp en RSS-prenumeration på dina kommande blogginlägg.

  Lars-Nila Lasko
  http://www.lasko.mobi