Öl, korv och bara

bröst.

Apropå vackra kvinnor som fungerat som utsmyckning genom historien:

Cronholms1

En bild på en barbröstad donna med en kall öl i handen och ett par korvar. Uppe bland moln befinner hon sig som en dröm. Upplevs inte helt naturligt av en del.

Möjligtvis en skämtsam bild. Svårt att avgöra intentionen.

Jag tog en paus i uppordningsarbetet och gick en sväng i samlingen för att få fatt på en halvnaken dam. Bland ett av mina favorittryckerier, Cronholms litografiska, dök hon upp. Som en del i deras provkollektion.

Cronholms2  Cronholms3

Två broschyrer finns på avdelningen Bibliografi som var dåtidens Bokväsen i vid bemärkelse. Cronholms gör reklam för sina tjänster och i vilka man erhåller en del svar på hur litografiska illustrationer gjordes. I provhäftet från 1901 tas följande tekniker upp:

Kritteckning

Kritteckning på kornpapper

Pennteckning

Gravyr – fin och minutiös teckning för cirkulär, fakturor…

Radering

Asfaltsetzning

Det är möjligt att blanda dem för att uppnå det som önskas. Man ska inte underskatta äldre hantverksskicklighet och artisteri. Vanskligt att försöka sig på att vara trycksaksarkeolog i en småtryckssamling. Fast jag kan inte låta bli att försöka.

Vid mitt skrivbord sitter en kopia på ett kort, ett dansprogram, som Cronholms litografiska gjort. Det är det rosa uppe i kanten, mitten.

Det här inlägget postades i Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.