Lauritz på Runan gillade runor

Arkeologi_folio  Baltzar_hällrist  Baltzar_foto

Svaret på varför Lauritz Baltzers tryckeri hette Runan är för att han tyckte mycket om gamla tecken – hällristningar. Det slog mig en kväll när jag simmade. Hällristningar och runor är dock från helt olika tidsepoker, men ett företagsnamn bör ju vara lagom långt och ge lättbegripliga associationer.

I en av hans böcker finns ett foto på honom där han sitter och tecknar av fornlämningar. I verket står det att i Bohuslän var de täckta av jord och mossa, så han krafsade fram dem. Hans konstnärlig begåvning och intresset för bilder måste ha drivit honom. Förmodligen skönt att sitta ute i friska luften också.

Baltzar_signatur2  baltzar_signatur

På de här bilderna som trycktes i två versioner, i svart och i färg, är Baltzers signatur utsatt. Victor Rydberg beskriver honom som; artist.

När han ska teckna av en specifik miljö var han tvungen att rita av den rättvänd. Sedan gjordes ett övertryck så att bilden blev felvänd på tryckformen för att sedan bli tryckt och så klart rättvänd på slutprodukten.

På vissa bilder finns tekniken autografi nogsamt utsatt – övertryck. Jag föreställer mig att det blir en kvalitetsförlust, men kan ha fel. Det är ju möjligt att bättra på bilden efter att övertrycket är gjort.

Baltzar_bild  Baltzar_overtryck

Att texta och dekorera felvänt direkt på stenen i tryckeriets ateljé gjorde däremot en så skicklig person som Lauritz. De flesta kan lära sig skriva ett annat alfabet och för att skriva från höger till vänster med bakvända bokstäver behövs inga speglar. Sidvänd text heter tillvägagångssättet och jag har pratat med Michael Twyman om det ett antal gånger. Han har skrivit om ”writing in reverse” i sina böcker.

Baltzar_handsskissat

Boktryckerier är anlitade för att mångfaldiga textsidorna i verket om hällristningar. Sidor med bilder och de med kartor gjordes litografiskt. Begreppet ”anstalt” istället för tryckeri vill peka på en mer ateljébetonad och konstnärlig rörelse än hos ett boktryckeri. En friare stil än den med typer och klichéer.

Till sist två ytterligare bilder ur boken som är frambringade på skilda sätt:

Baltzar_bild2   Baltzar_bild_rosa

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Vardagstryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.