Aktiebrev från Runans tryckeri

Aktiebrev_runans_lito

Ett litet nätt aktiebrev i smakfull färg som Runans litografiska anstalt tillverkade åt ett bolag som sysslade med fartyg; Ångfartygsaktiebolaget Helge. VD var F. B. Wahlqvist och företaget var verksamt mellan 1901-1935.

Aktiebrev_Runans_litografiska

Illustrationerna är ju fantiserade fram i ateljén, kanske med önskade inslag av beställaren. Oklart om ett av bolagets fartyg såg ut just så här. Man kunde lämna in ett foto eller så tecknas bara en båt. Jag föreställer mig att någon sa: ”Sådana där sjövassborrar är ju snygga. Dekorera med sådana. Brunt görs sig mot det laxrosa.”

Runan_detalj_aktiebrev

Kalmus är en växt som trivs vid vatten och som har borrar. Och den som utförde illustrationen till boken ”Minnen i Göteborg” som skapades på Runans tryckeri kallade sig för just; Calmus. Troligt att det är Lauritz Baltzer som ligger bakom aktiebrevet, eller är det en annan anställd. Tack till Jan Westin som är inne på samma tankegång.

Aktiebrevet_runan

Varför döper man ett företag till Helge?
Namnet hänger ihop med helig och lyckosam. Och båtar på stormigt hav kan ju behöva lycka. Eller hade någon på bolaget en son som hette så. Och på Litografiska museet i Sundby gård där jag håller till ibland träffar jag en man som också heter som bolaget, nämligen Helge Schieche. Han ger mig tips om hur jag ska föra valsen över kalkstenen, hantera tryckfärgen och rivarpressen. Och så fikar vi och snackar om annat också. Senast jag stötte ihop med honom sa han till mig: ”Där är ju damen med den höga rösten”. Vilket jag tar som en komplimang, och det är ett släktdrag.

Alltsammans det här börjar jag tänka på när jag tittar på ett enda aktiebrev.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.