Terpentinkaramell eller nougatsvan, någon?

Tänk om man kunde åka tidsmaskin och få prova alla läckerheter som fanns på Pehr Marcus konditori i Helsingborg 1888.

Konditori_01                Konditori_02

 

 

 

 

 

 

Vad blir du mest sugen på? ”Schweitzerhydda af Mareng, Nougat eller Marzipan fylld med glace eller blamange”, ”Mareng d’Suise” i form av pyramid, korg, muff, tärning eller tårta eller ”Svan af Nougat och spunnet socker, fylld med blamange”? Blamange är en kräm av mandel, socker, grädda och gelatin som kan smaksättas på en mängd olika sätt om du undrar.

Konditori_03

Gällande karamellerna verkar smaksättningen har spårat ut lite. Hallon, malt och mandel är inga konstigheter. Men karagen och terpentin kan jag inte föreställa mig att någon vill tugga i sig. I Carl J. Grafströms bok Konditorn från 1892 står att terpentin ”Användes af sockerbagaren knappt till annat än s.k. terpentinkarameller”. De sades vara bra mot lunginflammation. Undrar hur de smakade?

I den utvikbara foldern löper längst ner texten ”Som jag under en följd af år biträdt hos Stockholms förnämsta konditorer kan jag presentera goda varor och efter nutidens fordringar, med allt som till yrket hörer i naturliga och väl afpassade smaker”. Så låter yrkesstolthet och erfarenhet i kombination.

Konfekt för dagen kallas i foldern för effimärer. Efemärt, tillfälligt, tryck är en annan benämning för vardagstryck. Underbart är kort. Kanske särskilt när man äter goda bakverk?

Vill du beställa fram trycket och sukta lite mer så återfinns det på hyllplacering Affärstryck 1800-tal 8:0.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.