Hästens anatomi i tryck

Boken Häst i bok Hästen_lilla_boken

Den här tredimensionella hästen som är utvecklingsbar finns med i en veterinärmedicinsk bok från 1911, som jag spårade upp genom att gå ned ”på fack” och bläddra i böcker på en underavdelning till Medicin. En veterinär behövde ju känna till hästen anatomi, så det här är ju en seriös återgivning av djurets inre organ.

Boken trycktes på Nordiska bokförlaget i Stockholm. Under den stund jag beundrat djuren, i vanligt bokformat, har jag inte kunnat se var illustrationerna är gjorda och inte av vem. Det kan som så ofta i böcker och småtryck röra sig om ett osignerat hantverk. Men kanske finns uppgifterna kvar i någon gömma.

Hästen_lillaboken Häst_1911

Hur det går till när man tecknar ett djurs inre är en fråga som jag funderat på ett tag. Och pratat med kollegor om. Så redan nu vill jag tacka Pia Carlsson, Östen Hedin och Solveig von Essen för input. Jag kommer lämna några  pusselbitar till detta spörsmål, framöver.

Anledningen till grubblerierna kring hur man avbildar en hästs anatomi hänger ihop med att det på Litografiska museet i Sundby gård, där jag håller till ibland på fritiden, finns en fin plansch med en häst på. Den är från 1930-talet. Och jag har liksom många fått frågan var Göte Lindkvists häst är tryckt, och ingen fråga är främmande för mig eller KB. Men för min egen del är avbildningsproblemet mer intressant.

En sak vet jag och det är att det var oerhört skickliga personer inom repro och tryck som framställde dessa illustrationer. Ateljé- och presspersonal åstadkom ett ofattbart hantverk. Det går an att ha preparerat utmärkta bilder, men de ska trycktas perfekt också. Och bokbinderiet gjorde ett bra efterbehandlingsjobb. Mycket träning och lång erfarenhet krävdes. Talang, tålamod och envishet. Noggrannhet. Ett teamarbete för att tillverka en tryckt produkt.

Fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.